Balanceren

Alles wat draait, kan in onbalans raken. Wanneer deze onbalans ontstaat, ontstaan er trillingen, waardoor er mechanische slijtage ontstaat en zorgt ook voor ongewenste geluiden. Opnieuw balanceren is dan de oplossing. Tijdens het balanceren van de motor-as, ventilator-as en pomp-as, worden de trillingen eruit gehaald. Dit zorgt ervoor dat er minder mechanische slijtage is, hierdoor produceert de machine minder geluid en wordt de levensduur van uw machine verlengd. De te balanceren onderdelen kunnen zijn rotoren, ventilatorwaaiers, pomp-assen, pompwaaiers, koppelingen, etc.

In een rotor heb je drie soorten onbalans, statische onbalans, koppel onbalans en dynamische onbalans.

Als er statische onbalans aanwezig is kan dit verholpen worden door op één vlak te balanceren. Een statische onbalans zorgt voor een verschuiving van het massamiddelpunt uit het geometrisch midden.

Een koppelbalans ontstaat wanneer je bij het corrigeren van een statische balans een contragewicht aanbrengt op een ander vlak dan het vak van onbalans zelf.

Wanneer er sprake is van een dynamisch onbalans, spreek je van een combinatie van de statische balans en de koppel balans. Het dynamische onbalans kan verholpen worden door op twee vlakken te balanceren.

Kantoor / Werkplaats:
Kraaivenstraat 21-08
5048 AB Tilburg
[T] 013 571 85 18
[E] info@vandoorenelektromotoren.nl
Daarom kiest u voor
Van Dooren Elektromoteren:
  • Professioneel team van vakmensen
  • 24 uurs storingsdienst
  • ATEX gecertificeerd
  • VCA gecertificeerd
  • SEI Erkend Installateur
  • Veel modellen uit voorraad leverbaar